Ha augusztus, akkor La Tomatina, azaz a paradicsom fesztivál. Ezt az ünnepet augusztus utolsó szerdáján tartják Bunolban, Spanyolrszági apartmanunktól  mindössze 170 kilométerre. 

Miről is szól ez a nap?

A nagy nap kezdetén egy oszlop tetején elhelyeznek egy sonkát, amit meg kell szerezni. 
Az oszlop be van kenve zsírral, tehát nem is olyan könnyű a feladat. Amikor valaki végre megszerezte a sonkát, akkor vízágyúk gondoskodnak arról, hogy mindenki elég vizes legyen. Ezután tömeges vetkőzés és ruhadobálás kezdődik, majd amikor már mindenki félmeztelen, akkor érkezik a paradicsom igen nagy mennyiségben. 140 ezer kilogramm paradicsom vár összezúzásra és hajigálásra. Kizárólag összenyomott paradicsomot szabad eldobni, hogy ne sérüljön senki, ezt a szabályt be is tartják a résztvevők.

Képek: itt

Őrült dobálásba kezd a tömeg, a tombolás tetőfokára hág, és a több ezres tömeg úszik a paradicsomlében a város főterén. A csata gongütésig tart, ekkor mindenki feltápászkodik, és hosszas csúszkálás közepette, kimerülten elindulnak a folyó felé. A tisztálkodáshoz a szervezők zuhanyokat állíttat fel erre az eseményre, továbbá a tűzoltóság és a helyi lakosok is segítik a fáradt tömeget megszabadulni a ragacsos pürétől. Ekkora már minden a boldog önfeledt mulatságról. a boldog életről szól.
SZERETNE őN IS RÉSZTVENNI?
                                

Egy kis info.
Eme furcsa népünnepély eredetét senki nem tudja biztosan, több verzió is létezik arra vonatkozólag, hogyan történt az első paradicsom dobálás. Egyesek szerint Saint Louis-t, a város védőszentjét ünneplik ezen a módon, bár ez a magyarázat nem túl logikus. Mások szerint egy Franco ellenes tüntetés paradicsom csatája adta az ötletet az évenkénti ismétlésre. Harmadik teória szerint valamikor régen, a zöldségesek annyira összevesztek, hogy paradicsommal dobálták meg egymást. A dobálás annyira jó feszültség levezető gyakorlat volt, hogy a végére egymás vállára borulva nevettek kimerülten és paradicsomlétől csatakosan. Biztosak nem lehetünk egyik változatban sem, a népünnepély mindettől függetlenül minden évben megismétlődik, évről évre nagyobb érdeklődést keltve a világban.